- De centrale bank van Rusland heeft noodmaatregelen aangekondigd, nadat de waarde van de roebel deze week tot een 2-jarige dieptepunt daalde.
- Vanaf donderdag stopt de bank met het kopen van buitenlandse valuta om zo de waarde van de roebel te stutten.
- Aanleiding voor de waardedaling is de vrees voor de escalatie van de oorlog in Oekraïne en nieuwe westerse sancties.
- Lees ook: Russische roebel zakt naar laagste niveau in 2 jaar tijd – sancties tegen Gazprombank raken betalingen van Europese klanten
De centrale bank van Rusland heeft woensdag aangekondigd dat het tot het eind van het jaar gaat stoppen met het aankopen van buitenlandse valuta om de druk op de financiële markten te verlichten. De aanleiding is de waardedaling van de roebel.
Woensdag was 1 Amerikaanse dollar iets meer dan 113 roebel waard. Daarmee nadert de Russische munt het record uit maart 2022, enkele weken na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Toen werd 1 Amerikaanse dollar verhandeld voor 120 roebel. Begin deze maand was de dollar nog rond de 97 roebel waard.
Nieuwe westerse sancties raken de roebel
Aanleiding voor de waardedaling is de vrees voor de escalatie van de oorlog in Oekraïne, maar nieuwe westerse sancties hebben de druk op de munt verder opgevoerd.
Het idee achter de stop op het kopen van vreemde valuta is dat er minder roebels in omloop zijn, waardoor de waarde van de munt wordt gestut. "Het besluit is genomen om de volatiliteit van de financiële markten te verminderen", aldus de centrale bank.
De Russische minister van Financiën Anton Siluanov temperde de zorgen over de scherpe waardedaling eerder nog, meldden Russische staatsmedia dinsdag. "Ik zeg niet dat de wisselkoers goed of slecht is", zei hij. "Ik zeg alleen dat de koers vandaag de dag zeer, zeer gunstig is voor de export."